| |
Оригінальне дослідження
Поведінкові кореляти надмірної ваги і ожиріння серед населення України
Natalia Chagarna, Tatiana I Andreeva
АКТУАЛЬНІСТЬ: Надмірна вага (НВ) і ожиріння є однією з найбільш серйозних проблем для здоров'я. Це дослідження мало на меті визначити поведінкові кореляти НВ серед населення України.
МЕТОДИ: Проаналізовано дані опитування "Здоров'я та благополуччя в перехідних суспільствах" (2000). Для оцінки ступеня надлишкової маси тіла використано індекс маси тіла (ІМТ), розрахований з використанням даних респондентів щодо ваги і зросту. Дані проаналізовано методами логістичної регресії та генералізованої лінійної моделі (GLM). Бінарну залежну змінну обчислено шляхом встановлення ІМТ = 25 як межу між нормальною вагою та НВ. Основними незалежними змінними були рівень освіти респондентів, демографічні характеристики, сфера діяльності, рівень фізичної активності, поведінкові і харчові звички.
РЕЗУЛЬТАТИ: У 2000 році 44 % населення України (39 % чоловіків і 49 % жінок) мали НВ. Ризик НВ збільшується з віком: серед респондентів молодше 40 років 16% чоловіків і 12% жінок мали НВ, у той час як у групі 40 + НВ була притаманна близько 47% чоловіків і 60% жінок. Серед молодих чоловіків (до 40 років) ті, хто споживає більше фруктів (OR = 0,31) і більш фізично активні (OR = 0,43), менш схильні до НВ. Жінки старше 60 років з НВ більш фізично активні (OR = 2,32). Поширеність НВ серед чоловіків старше 40 років і жінок молодше 40, які курять, була нижчою, ніж серед некурців. Вживання картоплі, м'яса і молока було пов'язано з підвищеним ІМТ в деяких групах. Не виявлено асоціацій для споживання риби, вершкового масла, олії, цукру, овочів, а також для рівня освіти.
ВИСНОВОК: У 2000 році в Україні не було виявлено основних ризиків виникнення ожиріння, характерних для країн Заходу: не було знайдено асоціації з соціально-економічним статусом або вживанням продуктів, як правило, пов'язаних з надмірною вагою. НВ з більшою ймовірністю пов'язана з частим вживанням «традиційних» продуктів харчування, таких як молочні продукти, м'ясо і картопля. Куріння було пов'язано з низьким індексом маси тіла в групах населення з високою поширеністю куріння.
Ключові слова: надмірна вага; ожиріння; індекс маси тіла ІМТ; структура харчування; куріння; вживання алкоголю
Повний текст (pdf) англійською мовою
|